tisdag 29 maj 2012

Sparris med ramslöksskum och bacon

God och enkel förrätt. Det låter himla flashigt med skum, men det är skitenkelt! Så impa på dina gäster (eller dig själv) och bjud dem på denna rätt. =)
4p
20 g ramslök
1 klick smör
½ bananschalottenlök
3 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning (fond eller hemkokat går också bra förståss!)
1 rostad vitlöksklyfta
1 msk grädde
1msk mjölk

1 pkt stekt bacon i småbitar

Skär ramslöken i strimlor, finhacka löken och fräs i smör. Häll på vatten och ha i buljong. Lägg en vitlöksklyfta i en liten ugnssäker form med lite olja i. Kör in i 200 grader i ca 5 min, ha koll så att klyftan inte bränns alltför mycket. Mosa sedan klyftan med en kniv och ha i ramslökskoket. Låt koka ihop till hälften, gärna mindre. Ha i grädde. Smaka av med salt och peppar om det behövs. Kör koket i mixern och häll tillbaka i ren kastrull. Ha i mjölken och skumma upp såsen med hjälp av en stavmixer.

16 st sparrisar kokas LÄTT i ca 1 liter vatten med 3 tsk salt, 1½ tsk socker och en klick smör i. Känn efter med en kniv om sparrisen är klar. Räkna med ett par minuter sedan är sparrisen redo. 

Lägg sparrisen på en tallrik, skumma upp såsen igen om det behövs och häll den över sparrisen strö över bacon. Dra gärna en nypa flingsalt över och kanske ett varv eller två med pepparkvarnen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar