lördag 31 mars 2012

Thailändska fiskkakor.

350g fiskfilé t ex torsk eller kolja
1 msk fisksås
2 tsk röd currypasta
1 msk pressad lime
1 krossad vitlöksklyfta
4 sulade limeblad
1 äggvita
3 msk hackad koriander
salt & peppar

olja till stekning
gröna salladsblad till garnering

Kör fiskfilé i matberedaren tillsammans med fisksås, currypasta, lime, vitlök, limeblad och äggvita tills det blir en slät smet.

Blanda ner koriander och kör snabbt! Forma smeten till 8-10 små bullar, platta till dem och låt dem ligga och vila en liten stund.

Stek kakorna i rikligt med olja 3-4 min. Låt dem rinna av på hushållspapper och servera med sallad och ngn god sås t ex jordnötssås eller sweet chilisås.

Jordnötsdip;
1 liten röd chili
1 msk ljus soja
1 msk pressad lime
1 msk råsocker
3 msk jordnötssmör, gärna m bitar i
4 msk kokosmjölk

Dela och kärna ur chilin, hacka den sedan fint. Lägg alla ingredienserna till såsen i en liten kastrull och värm försiktigt under ständig omrörning.

Denna rätt kan serveras som den är som förrätt. Vill man göra den matigare och servera den som middag kan man servera ris eller nudlar till.

På bilden så är kakorna serverade med en dipsås gjord av fisksås, limeblad, lime, chili, koriander och lite sesamolja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar