Dessa smakrika, friterade munsbitar, Bhajia, är vanligt som snacks i Indien. Mannagryn och potatis, tillsammans med vitkål och zucchini ger en härlig konsistens. Ingefära, koriander, gurkmeja och timjan ger munsbitarna sting. Smaskens!
Recept från tidningen Buffé.
1 dl mannagryn
2 1/2 dl naturell yoghurt (3 %)
1 morot
1 stor potatis eller flera små (1 stor motsvarar ca 2 små)
1 gul lök
200 g vitkål
1/2 zucchini (à 300 g)
1 msk finriven färsk ingefära
1 msk finhackad koriander
2 dl ris- eller kikärtsmjöl
1 tsk gurkmeja
1 tsk timjan
1 msk färskpressad citronjuice
1 tsk socker
2 tsk salt
1 tsk peppar
ca 1 l olja till fritering
ev salladsblad till servering
Skala och grovriv morot, potatis och lök. Grovriv vitkål och zucchini. Pressa ut vätskan ur zucchinin.
Blanda allt det rivna och övriga ingredienser med mannagrynsyoghurten. Krydda med salt och peppar.
Tillsätt mer ris-/kikärtsmjöl om röran känns för lös. Är röran för fast, tillsätt lite vatten.
Hetta upp olja till 175°C i en kastrull eller en djup stekpanna. Fritera valnötsstora klickar av smeten i oljan i omgångar. Vänd runt dem så att de får en jämn och gyllene färg. Ta upp med hålslev, låt rinna av på hushållspapper. Lägg ev upp på salladsblad. Servera gärna med Tomatchutney.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar