måndag 15 oktober 2012

Spenatsoppa med pocherat ägg

Det finns inget godare än en varm och krämig spenatsoppa. Man kan variera soppan till oändlighet. Jag tycker att den är godast med ett krämigt pocherat ägg och korv i.
Ca 400 g frusen spenat, hackad eller hel.
2 msk smör
2 msk vetemjöl
5 dl vatten
2 grönsaksbuljontärningar
4-5 dl mjölk
salt, vitpeppar & socker

Om du väljer att använda hel spenat så kan du skära den i mindre bitar. Fräs spenat i smör, pudra  över vetemjölet och rör runt. Tillsätt vatten och rör ut. Ha i buljongtärningar och mjölk. Smaka av med salt och peppar och tillsätt en nypa socker. Om du vill ha soppan krämigare kan man dra i lite grädde.
Servera soppan som den är eller med hårdkokta ägg, pocherade ägg, korv, kassler, frikadeller eller bacon till.

Pochera ägg

Koka upp en liter vatten, tillsätt 1½ tsk salt. Knäck ett ägg i ett glas eller i en kopp, ägget kan gärna vara rumstempererat, häll 1-2 tsk ättika eller vitvinsvinäger över ägget.

Dra ner värmen på spisen så att vattnet sjuder.

Ta en slev eller visp och rör runt i vattnet så att det bildas en virvel, tippa försiktigt i ägget i virveln och låt sjuda i 3 minuter. Ta upp ägget med en hålslev och servera med soppan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar