lördag 26 maj 2012

Sviiinmör grillad högrev med cesardressad sparris och fänkåls-coleslaw


Det möraste köttet du kan bjuda på är förkokt högrev som sedan går klart snabbt och får fin färg på grillen eller i stekpannan.

8 portioner

ca 2 kg högrev (i bit)
2 oxbuljongtärningar
valfri glazer
salt
nymalen svartpeppar

Caesardressad sparris
4 buntar grön sparris (à 250 g)
2 vitlöksklyftor
1 dl gräddfil
1 dl majonnäs
1 dl riven parmesanost
6 sardellfiléer i olja
1 msk sherryvinäger (eller vit- eller rödvinsvinäger)
1 tsk dijonsenap
2 krm salt
1 krm nymalen vitpeppar
2 msk rapsolja

Skär bort den nedre, torra delen på sparrisen.

Skala och finhacka vitlöken. Mixa gräddfil, majonnäs, riven parmesanost, halverade sardeller, vitlök, vinäger och dijonsenap med stavmixer eller i en liten matberedare.
Krydda med salt och peppar.
Gnid in sparrisen med olja och grilla den mjuk, 3–6 minuter.


Dagen före

Lägg köttet i en stor kastrull och fyll på med kallt vatten så att det täcker. Koka upp med buljongtärningarna. Skumma av med en sked. Tillsätt salt och peppar.
Koka högreven under lock tills den är mör, 2-3 timmar. Ta upp högreven. Förvara den i kylskåp till nästa dag, gärna under lite press så behåller den formen bättre.

Dagen D

Skär köttet i skivor och grilla/stek 3-4 minuter på varje sida. Vänd några gånger under grillningen. Pensla på någon glaze i omgångar mot slutet av grillningen, gärna barbequeglaze eller svartpepparglaze


Fänkåls-coleslaw.

Fänkål och äpple ger lite extra drag i denna krämiga coleslaw utan majonnäs, men med syrlig matyoghurt och dijonsenap som trevliga smakkamrater. Gott till det mesta!


400 g vitkål
2 fänkål
2 morötter
2 äpplen
4 dl yoghurt av medelhavstyp (10%)
4 msk dijonsenap
1/2 tsk salt
2 krm nymalen vitpeppar

Strimla vitkålen. Skär fänkålen i tunna skivor/strimlor. Skala och riv morötterna grovt. Skala, kärna ur och riv äpplena grovt.
Blanda allt med yoghurt och senap och smaka av med salt och peppar.

Om du vill så kan du göra egen glaze, se recept i separat inlägg. Till högreven passar barbeque eller svartpeppar glazen bra till.
Supermör högrev
recept från tidningen buffé




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar