torsdag 28 april 2011

Petit choux

...eller översatt från Franska: "litet kålhuvud"
Tänk på att petit chouxer är väldigt känsliga för drag, så öppna inte ugnsluckan förrän de är klara.
3 dl vatten
100 g smör
120 g vetemjöl
3 st ägg


Tillagning
1. Sätt ugnen på 200°. Koka upp vatten och smör i en kastrull så att smöret smälter helt. Vispa i mjöl och vispa tills smeten släpper bottnen.
2. Låt smeten svalna något och vispa ner ett ägg i taget.
3. Gör i ordning en spritspåse försedd med tandad tyll och lägg smeten i spritspåsen.
4. Spritsa ut petits-chouxer på en plåt med bakplåtspapper.
5. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter tills petits-chouxerna känns lätta och luftiga. Låt dem svalna på galler.
6. Skär ett lock på varje petitchoux
och fyll dem strax före serveringen med tex vispad grädde smaksatt med socker och Cointreau. Garnera med jordgubbar eller andra bär.Tips! Petits-choux är lätta att variera eftersom de kan fyllas med både sött eller salt. Olika varianter är t ex en god fromage eller vaniljkräm med frukt och glass med chokladsås. Till drinktilltugg eller förrätter kan de fyllas med t ex räkor, ostkräm, guacamole och mycket annat. Vi brukar breda ut hela smeten på ett bakplåtspapper och grädda precis som en rulltårtsbotten. vi brukar lägga på köttfärssås och riven ost och rulla ihop. Vi brukar även göra som en kall skagenröra och bre ut på botten och rulla ihop...mmmmm gott!

Man kan även spritsa petit chouxen till en krans och dela och fylla.Smeten till petits-choux kokas och det är viktigt att den vispas ordentligt när mjölet tillsätts. Lättast går det med en ballongvisp i en rundbottnad kastrull. Vispa tills smeten släpper botten och kanterna. Därefter är det viktigt att smeten svalnar innan äggen rörs ner så att de inte koagulerar. Snyggast petits-chouxer får man om man spritsar ut dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar