torsdag 28 april 2011

Surdeg grundrecept

Surdegen är bra för brödets struktur, smak och hållbarhet.

Färdigt på 3 dagar
Ingredienser

Dag 1:
2.5 dl rågmjöl
2 dl vatten

Dag 3:
1 dl rågmjöl
1 dl vatten

Dag 4:
1 dl rågmjöl
1 dl vatten

Tips
Överbliven surdeg kan man ha vilande i en glasburk i kylen och plocka fram när det är dags för bak. Då tar man helst ut den ett dygn/par timmar innan bakningen och späder med vatten och mjöl så att den är tjock som en våffelsmet. Efter en stund vaknar den till liv och börjar att bubbla.

En surdeg består enbart av vatten och mjöl. Låter man detta stå ute i rumstemperatur ett tag så bildas mjölksyrebakterier och naturliga jästsvampar. Att baka med vanlig jäst och surdeg samtidigt är ett enkelt och bra sätt för alla som vill baka ett riktigt gott surdegsbröd hemma.

Gör så här
1. Blanda 2 deciliter vatten med 2.5 deciliter rågmjöl i en bunke. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i två dygn.

2. Efter att degen vilat i två dygn, tillsätt 1 deciliter vatten och 1 deciliter rågmjöl. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i ytterligare ett dygn.

3. Tillsätt på den fjärde dagen 1 deciliter vatten och 1 deciliter rågmjöl. Plasta in och låt stå i rumstemp i ett dygn.

4. Efter ett dygn är surdegen färdig att börja baka med.

Detta är min bakgudinna Leila Lindholms recept.

1 kommentar: