tisdag 26 april 2011

Ramslök.

Ramslök kallas också för skogsvitlök
Dess engelska namn är ramsons, även wild garlic & bear's garlic.

Ramslök är en lökväxt. Den är släkt med gräslök och vitlök och det känns tydligt på smaken som är en blandning av båda dessa. Till skillnad från vitlöken är det inte själva löken som främst används, utan de späda gröna bladen som påminner om liljekonvalj till utseendet. Om du plockar själv, var noga med att inte förväxla med den sistnämnda, för den är giftig.

Bladen används färska, oftast i soppa, som krydda, i sallader och såser.
Ramslöksbladen förlorar sin smak vid upphettning ganska snabbt, så tänk på om de ska användas i varma rätter så bör de tillsättas alldeles mot slutet av tillagningen.

Ramslök växer vilt på många platser i landet, främst i södra Sverige, på Öland, Gotland och på vissa platser ända upp mot Uppland. Ramslöken trivs i fuktig lövskog där det är skuggigt-halvskuggigt, och där den trivs breder den ut sig som ogräs i rejäla mattor. Plocka helst de späda bladen innan löken gått i blom. Innan du ger dig ut på ramslöksjakt, kontrollera att den inte är fridlyst där du bor.

Om man nu hittar ett recept där det ska vara ramslök i och har oturen att inte ha ngn hemma så kan man ersätta den med gräslök eller den gröna blasten från färsk vitlök. En blandning av vitlök och salladslök är också ett bra alternativ.


Ramslöksbladen har kort hållbarhet. Bladen gulnar snabbt och bör därför användas inom ett par dagar. Ställ dem gärna kallt i vatten tills den ska användas.
Bladen ska helst användas färska. Torkning rekommenderas inte då torkade blad förlorar det mesta av smaken. Frys hellre in dem, antingen naturella eller gör ett ramslökssmör på dem, förvara i frysen och ta fram och använd efterhand.

Fu kan även smaksätta en vinäger med ngr blad. Perfekt som salladsdressing eller också så kan du göra en pesto ungefär som vanligt fast med basilikan och vitlöken utbytt mot ramslök. Den håller sig i någon månad i kylen.Lite blad från min och barnens skörd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar