torsdag 24 maj 2012

Grillade fläsk-och filéspett.


Här kommer ett läckert recept. Servera gärna med de tillbehören som du hittar recept på här nedan.

Rimmat fläsk ger fin sälta i kombination med mör fläskfilé. Genom att förkoka det behöver du bara hålla koll på att filén blir färdiggrillad.

10 träspett
ca 500 g fläskfilé
1/2 gul lök
3 lagerblad
5 svartpepparkorn
1 tsk salt
2 krm peppar
400 g rimmat stek- eller sidfläsk i bit
1 citron
salt, svartpeppar

Lägg träspett i blöt. Skär bort svålen på fläsket. Skala löken. Lägg fläsket, löken, lagerblad och pepparkorn i en kastrull. Fyll på med vatten så att det täcker.
Koka ca 40 minuter under lock tills köttet är mört. Ta upp och låt svalna. Skär i ca 2 cm stora bitar.
Putsa fläskfilén och skär i ca 2 cm stora bitar. Krydda med salt och peppar. Gnid ev in spetten med fänkålsrubb. Låt dra 30 minuter.
Varva filé och stek-/sidfläsk på spetten. Grilla runt om ca 8 minuter. Pressa över citronjuice vid servering. 

Om man vill så kan man gnida in spetten med fänkålsrubb, det är inget tvång. ;-)
1 msk hela fänkålsfrön
1 tsk hel anis
1 tsk svartpepparkorn
2 tsk finrivet citronskal
1 msk finskuren koriander

Rosta hela fänkålsfrön i en torr och het panna. Stöt dem med anis och svartpepparkorn i en mortel eller mixa i en liten matberedare.
Blanda med finrivet citronskal och finskuren koriander. Gnid in råvaran med rubben ca 30 minuter före grillning.


Sommarsallad med broccoli och vitkål.
ca 600 g färsk vitkål
1 broccoli
1 grön eller röd chilipeppar 
2 tsk kapris
1 dl grovhackad färsk oregano
färskpressad juice och rivet skal av 1 citron
1/2 dl olivolja
1/2 tsk salt
1 krm peppar

Skär kålen i klyftor och skär bort rotfästet. Skär loss broccolistammen och lägg åt sidan. Skär loss buketterna och dela ev i bitar.
Koka vitkålen nätt och jämnt mjuk i lättsaltat vatten. Låt broccolibuketterna koka med de sista minuterna. Häll av och lägg i en skål med iskallt vatten.
Skala broccolistammen. Hyvla den tunt med en potatisskalare. Lägg i iskallt vatten så att den blir krispig.
Dela, kärna ur och finhacka chilin. Hacka kaprisen. Rör ihop chili, kapris, oregano, citronjuice, citronskal, olja, salt och peppar.
Låt broccoli och vitkål rinna av. Lägg i en stor bunke. Häll på kaprisblandningen och blanda runt.

Fläsk och -filé på pinne

Trodde ni jag hade glömt såsen.... ICKE!!

Äppelsås med chili

6 syrliga äpplen
8 dl äppeljuice
1 dl socker
1 1/2 tsk chiliflakes
rivet skal från 1 citron
1 dl olja
4 msk äppelcidervinäger
1 1/2 tsk salt
2 krm peppar

Skala, kärna ur och skär äpplen i bitar. Sjud i kastrull med äppeljuice och socker tills äppelbitarna är mjuka. Sila av vätskan.
Mixa äpplena med chiliflakes och rivet skal från citron med stavmixer eller i matberedare. Tillsätt olja och äppelcidervinäger i en tunn stråle under tiden du mixar. Smaka av med salt och peppar.

Så nu är måltiden komplett!! Smaklig grill!

Recept från tidningen buffé

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar