lördag 12 maj 2012

Löksoppa

Enkelt.Gott.Billigt.

Det som är så bra med den här soppan är att den passar bra både till vardags och till fest. Vill man äta soppan på en stressig tisdag så  använder man buljongtärningar och kanske färdiga krutonger. Vill man festa till det lite så kan man  använda färsk timjan, egenkokad buljong, schysst vittvin. Man kan gratinera soppan med ett bra surdegsbröd och västerbottenost. Dekorera med färsk timjan.

ca ½ kg gul lök (4-5 medelstora lökar)
1 vitlöksklyfta
2-3 msk smör
2 msk vetemjöl
1 liter vatten
2 hönsbuljongtärningar
1 lagerblad
1 krm timjan
½ krm vitpeppar
(ca 1 dl vitt vin, kan uteslutas)

Om man vill;
4 skivot vitt bröd
1-2 dl riven ost

Skala och skär löken + vitlöken i tunna skivor, fräs löken i smöret och strö över mjölet. Tillsätt vatten, buljong och kryddor. Koka under lock ca en kvart. Smaksätt ev med vin.
Servera soppan med rostade brödtärningar och riven ost, ta gärna en ost med smak i så det blir lite mer umpf i soppan. Man kan även gratinera soppan i ugnen. Häll upp soppan i skålar som tål att vara i ugnen. Rosta brödskivorna och lägg dem på soppan strö över osten och kör in soppan i ugnen i 250 grader i ca 5 minuter.

Här serverade jag soppan med ett äppelbröd som jag gratinerade med ost och sedan skar i tärningar. Det gröna är ruccolakrasse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar