1 st morot
3 st jordärtskockor
2 st svartrötter
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
1½ dl grädde
½ dl mjölk
salt och vitpeppar
1 dl creme fraiche
3 msk riven parmesanost
Skala jordärtskockorna och lägg dem i vatten med citron i (annars blir de mörka och fula) Skiva moroten och lök, vit+gul, fräs detta i smör. Häll på grädde och mjölk. Tillsätt skivade jordärtskockor. Skala en svartrot i taget och skiva i den i kastrullen. Ha i creme fraiche och krydda. Låt koka ihop tills rotsakerna känns någorlunda mjuka ca-15 min. Häll upp i en ugnssäker form och strö över osten. Skjuts in i ugnen i ca 15-20 min. Känn efter med sticka att gratängen är klar. Servera till tex lax eller kallskuret.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar