lördag 14 april 2012

Chokladpavlova med apelsincurd

Receptet är från recept.nu.

Jättegoda! Mina blev dock inte riktigt lika fina som Sveriges mästerkock Sigrid Baranys... Det ser ut som en härdsmälta faktiskt... Jag hade äggvitor i frysen, jag vet inte om det var därför de blev så låga...


Antal portioner: 4
Färdigt på: 1 tim 45 min

Ingredienser

Marängbottnar
3 st äggvitor
3 dl strösocker
1 tsk citronsaft
2 tsk maizena
25 g mörk choklad, finhackad
2 tsk kakao

Apelsincurd
1 st apelsin, saft från hela samt zest från halva frukten
1 st lime, saft
25 g smör
0.75 dl strösocker
1 st äggula
1 st ägg

Garnering
3 dl vispgrädde
4 st kumquats
25 g mörk choklad


Gör så här

1. Marängbotten
Sätt ugnen på 150 grader.
2. Vispa upp äggvitorna till marängbottnarna riktigt hårt, bunken skall gå att vända upp och ner.
3. Tillsätt sockret och citronsaften och vispa tills marängen är glansig och bildar små toppar.
4. Blanda i maizena, finhackad choklad och kakao. Häll marängsmeten i en sprits eller plastpåse och spritsa ut runda bottnar, ca 12 cm i diameter på en plåt med bakplåtspapper. Spritsa en eller två varv med högre kant runt bottnarna.
5. Grädda och sänk efter 15 minuter värmen till 100 grader och grädda i ytterligare 30 minuter. Ta ut och känn på marängen – om den verkar för krämig, grädda 10–15 minuter till. Låt svalna på galler.
6. Apelsincurd
Koka upp vatten i en stor kastrull till vattenbad för att sjuda apelsincurden.
7. Riv zesten från apelsinen och pressa ur saften ur apelsin och lime.
8. Smält smöret i en kastrull och blanda i socker, äggula, ägg, apelsinsaft, limesaft och zest.
9. Ställ kastrullen i vattenbadet och vispa tills blandningen tjocknar, ca 5 minuter. Låt svalna.
10. Garnering
Smält chokladen. Skiva kumquaterna tunt och doppa halva skivorna i chokladen. Låt stelna.
11. Vispa grädden. Lägg en rejäl klick curd på marängbottnen, toppa med grädde och garnera med kumquaterna. Servera genast.

Och så här fina är Sigrids...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar